Inspiráció

LeInterjú – Radnóthy Szabolcs / A Hullámlovas

By fruzsina

Mi az 5 Rád legjobban jellemző szó?
Idealista, vidàm, kalandvàgyó, közösségi, elvonulós.

Mennyire személyes ihletettségű A Hullámlovas?
A könyv egy közel 15 éves szellemi kutakodàsnak, útkeresésnek az eszenciàja, ezt illetően tehàt nagyon is személyes, csakúgy, mint a szörfözés maga, mert a történet kedvéért részt vettem egy táborban, ahol a saját bőrömön is megtapasztaltam, milyen érzés, amikor bedarálnak a hullámok.

Hol, milyen körülmények között írtad a könyvet?
Elsőkötetes író lévén az elején én is azt gondoltam, hogy csak otthon lehet írni, egyedül, a kedvenc zugomban. A történet fele îgy a legnagyobb romantikában született: éjszaka, kanapén fekve, fülhallgatóval. Aztàn ràjöttem, hogy dehogyis. Bàrhol lehet. Ha sikerül megnyitni a csapot a fejem búbjàn, akkor a legnagyobb zajban is àtjönnek a mondatok. Kétségkívül a szörftàbor volt a legérdekesebb helyszìn, a homokban fekve, a tengerrel szemben.

Volt bevált trükk, ha elszállt az ihlet?
Ritkán szállt el, sőt, magával az ihlettel nem volt gond, inkább az időt kellett megtalálni az íráshoz. Ha fel tudtam szabadítani magamnak másfél órát és találtam egy helyet, ahol jól éreztem magam, akkor egy-két oldal mindig kibuggyant a fejemből. Ennél többet azonban egy fenéken ülve sosem tudtam írni.

Ha azt mondom, szabadság, Te azt mondod…
Mozogni, mozogni, mozogni. Minden, ami gátolja a mozgást, a lélek ellen való. Ami megköt, ami visszatart, ami merev, ami lenyomja a vállamat, azt átváltoztatom mozgássá, irányt adok neki és figyelek. Ha rossz helyen vagyok, irányt váltok, de a lényeg, hogy sosem állok meg.

Hol érzed magad a legfelszabadultabban a városban (Budapest)?
A biciklimen. Ha rajta ülök, mindegy, hol vagyok. Amúgy a Kopaszi-gát valamiért nagyon bejön, pedig totál kiesik az életteremből.

Mi volt életed eddigi legjobb utazása?
Nem tudok kiemelni egy legjobbat, mert mindegyik emlékezetes volt, de ami most eszembe jut, hogy tavaly barátokkal kajakoztunk a Kis-Dunán és találtunk az M0-ás híd előtt egy szűk mellékágat. Olyan volt, mint egy titkos világ, amit nem fedezett fel még senki: víz fölé lógó fűzfák, kis alagút, nyaralók intim hátsó kertjei, kis stégek, rajtuk napozó lányok, kutyák, kacsák…mindez Budapest mellett közvetlenül! Csodás egy nap volt.

Üzenet a LeCool olvasóknak?
Megtisztelő a figyelmetek, ezt szeretném megköszönni. Bízom benne, hogy a könyvem hozzá tud tenni egy részt az egészhez. Vitorlát bonts, tengerre fel!